3 Aralık 2014 Çarşamba

SİSTEM GÜVENLİĞİ YAZILIMLARINI KULLANMAK

Sistem Koruma için Deep Freeze Kullanımı

Deep Freeze ile sisteminizin temiz ve çalışır hâlini kaydederek virüslere veya sistem hatalarına karşı koruyabilirsiniz. Özellikle internet cafe, laboratuvar gibi kuruluşlarla Deep Freeze sayesinde kolayca bilgisayarlarını zararlı yazılımlara ve hatalara karşı koruyabilirler.

Deep Freeze, sabit bir sistem geri yükleme noktası gibi sisteminiz için bir dondurma noktası oluşturan ve her kapanışta bilgisayarınızı dondurduğunuz noktaya getiren bir sistem koruma programıdır. Sistemin dondurulması, sadece programın aktif ve pasif hâle getirilmesi ile sağlanır yani kullanımı oldukça basittir.

TCP/IP Protokolünü Kullanmak

TCP/IP Protokolü


İki veya daha fazla bilgisayarın birbiriyle haberleşmesi için belirli protokollere ihtiyaç vardır. TCP/IP,  günümüzde en yaygın olarak kullanılan protokol takımıdır ve TCP/IP protokol yığınına (TCP/IP stack) gömülü, İnternette veri aktarımı için kullanılan 2 protokolü temsil eder; Transmission Control Protocol (TCP) ve Internet Protocol (IP).

Lan Kablosu Yapmak

Günümüzde Cat5, Cat5-e, Cat6 gibi isimlendirilen UTP kablo ve RJ45 Konnektör kullanarak yerel ağ - LAN kablosu yapmak için gereken malzemeler aşağıdaki gibidir.
 * Yeterli miktarda utp kablo ve rj45 konnektör, Konnektörleri sıkıştırmak için gereken Ağ Pensesi.

Bakır Ağ Kablosu Hazırlamak

Öncelikle kablomuzun dış kabuğunu bir santimetre kadar soyuyoruz. Ağ kablosunun dış kabuğunu yaklaşık bir santimetre ağ penseniz ile sıyırabilirsiniz. Tellerinize mümkünse zarar vermemeye dikkat edin. Kablonun içerisindeki ince telleri aşağıdaki diagrama göre sıralıyoruz. Açığa çıkan telleri aşağıdaki renk diyagramına göre sıraya koyun. Kolay gelsin .

Ağ Tasarımını Yapmak

Ana bilgisayardan diğer bilgisayarlara yerel işlerini otomatik dağıtılması için dhcp kurulur. Yine kullanım amacına bağlı olarak eğer gerekiyorsa dns server amaçlı bind kurulumu ve yapılandırması yapılır. Eğer web ve ya nasıl amaçlı olursa olsun bir ana bilgisayar olacak ise apache, mysql, php mail sunucusu ftp hizmeti için "proftpd" kurulabilir. Kolay gelsin 
dostlar :)

Kabuk (Shell)
İşletim sistemlerinde kullanıcı ile bilgisayar donanımı arasında genel olarak 3
katmandan söz edilebilir. Şekil 1.1’de görülen bu katmanlar; kabuk, sistem çağrıları ve
çekirdek olarak adlandırılır.
Kabuk (shell), kullanıcı ile işletim sistemi çekirdeği arasında bir ara birimdir.
Kullanıcı tarafından verilen komutları algılar, yorumlar ve sistem çağrıları yardımıyla
çekirdeğe iletir. Çekirdek ise bilgisayar donanımıyla doğrudan etkileşen ve işletim sistemi
işlevlerini gerçekleştiren kısımdır. Kabuk, işletim sisteminin kullanıcıya görünen yüzüdür.
Birçok kaynakta “komut yorumlayıcısı” olarak da adlandırılmaktadır.

açık kaynak kodlu işletim sistemini kullanmak

 Kullanıcı ve Grup Kavramları
Pardus işletim sistemi, çok kullanıcılı bir işletim sistemi olarak kullanıcılara hak ve
yetkilerin verilmesi için kullanıcılar (users) ve gruplar (groups) anahtarlarını kullanır. Linux
sistemlerde hak ve yetkiler, dosyalar üzerinden kullanıcı ve gruplar için belirlenir.
 Kullanıcı Hesabı
Bir bilgisayar, farklı kişiler tarafından ortak kullanıldığı durumlarda her kullanıcı,
işletim sisteminde kendisine özel dosyalar ve programlar ile bilgisayarı kendi ihtiyaçları
doğrultusunda kişisel hâle getirebilir. Bunun için kullanıcı adına işletim sisteminde hesap
açılır. Bu hesap; kullanıcının ismini, dosyalarını, kaynaklarını, haklarını ve ona ait her şeyi
temsil eder.

açık kaynak kodlu işletim sisteminin kurulumu ve temel ayarlarını yapmak

Bilgisayarlarda ki yapılar kullanıcıların isteklerine ve işletim sisteminin verdiği imkanlara göre değişiklik gösterebilir. Örneğin bir bilgisayarda tek bir işletim sistemi olabileceği gibi birden fazla işletim sistemi de çalıştırılabilir. Bu makalede Pardus işletim sisteminin kurulumunu Window(s) işletim sisteminin kullanıldığını ve sadece Pardus kullanılacağını varsayarak anlatmaya çalışacağız.
Ön Hazırlık
Windows(r) işletim sistemi “C” adında bir bölüme kurulu olarak gelir. Daha sonra kullanıcı isteğine göre “D” diskini oluştur. Genel de kullanıcılar bu D diskini kişisel verilerini barındırmak için kullanırlar. Bilgisayarımıza sadece Pardus’u kurmak isteğimizde kurulumda disk biçimlendirme yapılacağından, eğer kaybedeceğimiz verilerimiz varsa D diskimize alalım ve kurulumu C diskimize gerçekleştirelim. Pardus kurulumdan sonra D diskimize erişim izini vereceğinden hiç bir veri kaybı yaşamadan kurulumu gerçekleştirmiş oluruz. Eğer yine de içim rahat etmez, kurulumda yanlışlık yapabilirim endişeniz varsa bilgilerinizi ayrıca farklı bir ortama(Harici Disk gibi) alabilirsiniz.
DVD-USB’den Başlatma ve Canlı Pardus
Bilgisayarın hangi ortamdan açılacağı bilgisi bios ekranından değiştirilir. DVD’den kurulum için de bios’da değişikliğe ihtiyaç duyulur. Bios ekranı yeni teknoloji bilgisayarlarda UEFI olarak gelmektedir. Daha sonra UEFI-BIOS ayrımı ve kullanımına değineceğiz. Fakat şimdi bios üzerinden anlatmaya devam edelim.
Oluşturduğumuz Pardus DVD’sini bilgisayara yerleştirip yeniden başlatalım. Açılırken siyah ekranda ayarlara müdahale edilebilmesi için F2, F12, Dell gibi(Bilgisayardan bilgisayara değişiklik gösterebilir) bir tuş gösterilir.
4704_1
Bu tuşu ekrandan okuyarak tıklayalım. Ekranda içerisinde Boot geçen başlıkta açılış seçenekleri listelenir.
4704_2
Ekrandaki yönergelerle DVD seçeneğini ilk açılış sekmesine taşıyalım. “Esc” tuşuna basalım, kaydetmek için onay isteyecektir, onay vererek devam edelim. Bu aşamadan sonra bilgisayar DVD’den başlayacak ve canlı pardus sistemi açılacaktır.
Canlı pardus, kurulum yapmadan pardus işletim sistemini deneme imkanı veren bir yapıdır. DVD üzerinden çalışan sistem kurulu sisteme göre yavaş çalışacaktır. Ayrıca ram bellekden çalıştığı için üzerine kaydedeceğiniz veriler bilgisayar yeniden başlatıldığında kaybolacaktır. Kısacası Pardus’u kurmadan denemek için canlı pardus’u kullanabilirsiniz.
Daha önceki pardus versiyonlarında canlı pardus sistemi ile kurulan sistem ayrıydı. Dolayısıya her iki sistemi ayrı ayrı indirmek zorundaydınız. 2013 versiyonu ile birlikte bu ayrım ortadan kaldırıldı. Canlı pardus ile bilgisayarı başlattığınızda ekranın sol üst köşesinde Sabit Disk’e Kur şeklinde bir simge göreceksiniz. Bu simgeye tıklayarak kuruluma başlayabilirsiniz.
Kurulum Başlıyor
4704_3
Klavye ok tuşları “Pardus Kurumsal 2013.BT KDE 686″ seçeneği üzerine gelip enter tuşuna basalım. Bu ekranda gördüğünüz 486 ve 686 değerleri işlemcinizin çekirdek sürümü ile alakalı rakamlardır. 32 bit sürümünü üzerinden anlatıldığı için bu ekran ile karşılaştık. İndirdiğiniz sürüm 64 bit ise bu rakamlarla karşılaşmazsınız. Sadece normal mod ve güvenli mod seçenekleri bulunur.
Not: Şayet komut satırına atar ve kullanıcı adı-şifre isterse her ikisine de “pardus” girerek devam edin. Daha sonra komut satırına “startx” yazarak grafik arayüze geçin. Kurulumdan sonra ekran kartı driverini resmi internet sitesinden indirerek kurulumu gerçekleştirin.
Pardus canlı sistem indirdiğiniz arayüze hangisi ise(KDE , Gnome vb.) o arayüz ile açılacaktır. Ekranda ki “Sabit disk’e kur” butonuna tıklayarak kurulumu başlatalım.
4704_4
İlk olarak bilgisayarımızdaki diskleri gösteren (Yukarıda) ekran açılacaktır. Bu ekranda görünen diskler donanım olarak sahip olduğunuz disklerdir. Disk içerisinde oluşturduğunuz birimler değildir. Bir harici disk’i veye bir usb belleği bilgisayara taktığınızda bu ekranda farklı bir isimle isimlendirilecektir. Kısacası diskler fiziksel olarak listelenir. Kurulum yapılacak diski seçerek ilerleyelim.
4704_5
Bir önceki ekranda fiziksel olarak listelenen disk’in bu ekranda bölümleri listelenir.
Not :Tüm birimleri biçimlendirmeyi düşünüyorsanız “Bölümleri düzenle”ye tıklayın. Verilerinizi barındıran diskinize dokunmayın! Diğer birimlerin üzerine birer birer sağ tıklayın ve silin. Daha sonra uygula butonuna tıklayarak değişiklikleri uygulayın.
Kurulum yapacağınız diski belirlediyseniz diskin üzerine sağ tıklayarak o diski kurulum diski olarak belirleyin.
4704_6
Diskinizin görünüm aşağıdaki gibi olacaktır.
4704_7
Not : Birimlerin tamamını sildiyseniz bu alanda disk tek parça halinde görünecektir. Aynı işlemleri onada uygulayın.
Üzerine sağ tıklayarak kök dizini belirleyin.
“İleri” butonuna tıklayarak devam edelim. Kullanıcı bilgilerinizi isteyeyecektir. Kurulum esnasında şifreyi basit ve sadece sayılardan oluşturun. Herhangi bir klavye uyumsuzluğunda sıkıntı yaşamazsınız. Kurulumdan sonra şifrenizi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
4704_8
İleri” butonuna tıklayarak devam edelim.
Her işletim sistemi kendi önyükleyici(Grub) ayarlarını kendisi kurar. Bazı işletim sistemleri bu kurulumu size sunmaz ve kendisinden önce kurulan hiçbir işletim sistemini tanımazlar. Pardus ise kendi önyükleyicisini kurduğunda bütün sistemleri okur ve karşınıza getirir. Kısacası kurulumdan sonra hangi işletim sistemini açmak istiyorsunuz şeklinde bir ekran ile karşılaşmak için gelen ekranda “Grub’ı Kur”‘ onay işaretini tıklayarak devam edelim.
4704_9
Son olarak bu ana kadar yapılan değişiklikleri gösteren bir ekran açılacaktır. Eğer herhangi bir değişiklik yapılmayacaksa “Kur” butonuna tıklayarak kurulumu başlatalım.
4704_10
Kurulum yaklaşık 10-15 dakika arası sürecektir. Birçok işletim sistemi kurulum esnasında kullanıcıya herhangi bir işlem yaptırmaz. Pardus kurulumunda ise gönül rahatlığı ile bir taraftan kurulum devam ederken diğer taraftan pardusu keşfetmeye başlayabilirsiniz. Fakat dikkatli olun kurulum heran bitebilir.
Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatmanızı isteyen bir önerge çıkacaktır. Bilgisayar onay verdikten sonra yeniden başlatılmaz, yeniden başlatma işini size bırakır.
Özet geçmek gerekirse birinci yazımızda GNU/Linux hakkında bilgi vermiştik. İkinci yazımızda ise Pardus ve Pardus işletim sisteminin kurulumundan bahsetmiştik.
Bu yazımızda kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Bir işletim sistemini kurduktan yapılması gereken ilk işlemler temel ayarları yapmaktır. Bu temel ayarlar, masaüstü ortamını kendimize göre özelleştirme, ihtiyacımız olan ek programları kurma, ihtiyaç duymayacağımız programları sistemden kaldırma ve internet bağlantısını yapma gibi temel işlemleri içermektedir.

Bu yazımızda bu işlemlerin nasıl yapıldığına değineceğiz.

1. Pardus İşletim Sisteminde Temel Yaralar
Pardus, Linux tabanlı bir işletim sistemi olduğu için diğer GNU/Linux tabanlı işletim sistemleri ile aynı temel özelliklere sahiptir. Pardus projesi ile birlikte Pardus işletim sistemi için geliştirilen özgün araçlar/yazılımlar mevcuttur. Geliştirilen bu araçlar/yazılımlar diğer açık kaynak kodlu yazılımlardan farklı sayılmaz. Dolayısı ile daha önce herhangi bir GNU/Linux dağıtımı kullanmış olan bir kişi rahat bir şekilde Pardus üzerinde de istediği işlemleri yapabilmektedir.

Windows kullanıcıları ilk defa Pardus ile tanıştıkları zaman biraz zorlanabilmektedirler. Elbette ki bunun temel nedeni Windows ortamında kazanılmış alışkanlıkların Pardus işletim sisteminde aranmasıdır. Her ne kadar temel konularda tüm işletim sistemleri benzer özelliklere sahip olsalar da her işletim sisteminin kendine özgü mantığı ve bu mantık etrafında oluşturulmuş kuralları vardır. Linux tabanlı bir dağıtımı rahat bir şekilde kullanmak için bu işletim sisteminin püf noktalarını bilmek son derece önemlidir.   Bu temel özellikleri öğrenen bir kullanıcı diğer birçok özelliği sezgisel olarak öğrenebilmektedir.
2. Pardus Masaüstü Yönetimi
GNU/Linux projesinin en önemli artılarından birisi hemen hemen her alanda aynı işi yapan ve farklı özelliklere sahip birçok ürünü barındırmasıdır. Bu durum masaüstü yönetim araçları için de geçerlidir. Masaüstü yönetim araçları, kullanıcılarının bilgisayarda yaptıkları işlemlerin görsel halde gerçekleştirilmesini sağlayan arayüzlerdir. Bu arayüzlere çeşitli özellikler kazandırılarak komut satırından yapabilecek her türlü işlemin masaüstü ortamlarından da yapılmasını sağlanmaktadır.

Linux/Unix türevli işletim sistemlerinde en çok kullanılan iki masaüstü ortamı KDE ve GNOME dur.

 Pardus işletim sisteminde masaüstü ortamı olarak KDE kullanılmaktadır. KDE'nin 4 sürümü ile masaüstünde plasma adı verilen teknoloji kullanılmaya başlanmıştır. Bu teknolojide masaüstünde bulunan tüm öğeler plasma teknolojisi ile geliştirilmiş birer programcıktır. Uygulama başlatma menüleri, paneller ve panellerde bulunan görev çubuğu gibi araçlar buna dahildir.

Masaüstünde çoğu kullanıcının ilk yapmak istediği işlemlerden birisi duvar kağıdını değiştirmektir. Masaüstündeki boş bir yere faremizin sağ tuşu ile tıklayıp ve açılan menüden "Görünüm Ayarları" bölümüne tıkladığımızda Duvar Kağıdı bölümünden duvar kağıdımızı değiştirebiliriz. Burada istersek Pardus'un ve KDE'nin kendine has duvar kâğıtlarından birini, ya da bilgisayarımızda kayıtlı istediğimiz bir duvar kâğıdını masaüstümüze arka plan olarak ayarlayabiliriz.
 
pardus1.jpg






 

Şekil 1:Duvar kâğıdını değiştirme
3. Uygulama Başlatma menüsü
Windows'taki Başlat menüsünün Pardus'taki karşılığı bir plasma programcığıdır ve genellikle Pardus menüsü olarak bilinir. Bu menüden bilgisayarımızda yüklü olan tüm programlara erişebiliriz.  Bunun yanında birçok sistem ayarına buradan direk erişebiliriz.
4. Görev Çubuğu: Panel
Windows'taki Görev Çubuğu'nun Pardus'taki karşılığı Paneldir. Panel, Plasma çalışma alanının bir parçasıdır. Paneldeki her bir eleman, panele eklenip çıkarılabilen birer programcıktır. Panelin sağ başında bulunan düğmeyi kullanarak panele programcık ekleyip çıkarabilir ve panele ilişkin her türlü ayarlamayı yapabilirsiniz. Panelin bu özelleştirilebilir özelliği kullanıcılar için esneklik sağlamaktadır.
 
pardus2.png

Şekil 2:Panel
5. Dosya yöneticisi: Dolphin
Dosya yöneticisi bilgisayarımızda var olan dizinler (klasörler) arasında hızlı ve rahat bir şekilde dolaşmamıza imkân verir. Dosya sisteminde, dizinlerde gezinti için KDE masaüstünde öntanımlı olarak Dolphin dosya yöneticisi kullanılmaktadır.
6. Depolama Aygıtları ve Bilgisayarım
Windows işletim sisteminden Pardus işletim sistemine geçen bilgisayar kullanıcılarının en çok aradığı öğelerden birisi Bilgisayarım simgesidir.  Windows masaüstündeki Bilgisayarım simgesinin işlevsel olarak Pardus'ta tam bir karşılığı olmamakla birlikte bu işlevi Dolphin dosya yöneticisi karşılamaktadır. Pardus'ta bilgisayarınızdaki herhangi bir klasöre çift tıklayarak Dolphin dosya yöneticisini açabiliriz.  Dolphin arayüzünde sol tarafta bulunan Konumlar paneli aracılığıyla bilgisayarımızdaki sabit disk bölümlerine, USB belleklere, CD/DVD gibi ortamlara kolayca ulaşabilir ve birçok işlemi yapabiliriz. 
 
pardus3.png









 



Şekil 3:Dolphin ve Aygıtlar
 
Burada önemli bir noktaya değinmemiz gerekecektir. Eğer CD/DVD sürücünüzde herhangi bir medya yoksa Dolphin'de CD/DVD ile ilgili herhangi bir seçenek gözükmeyecektir.  Ayrıca Dolphin dosya yöneticisinde, depolama aygıtları Windows'taki gibi C: ya da D: gibi harfler ile adlandırılmaz.
7. Dosya ve Dizin hiyerarşisi
Windows sistemlerde, her bir veri depolama aygıtının kendi kök dizinleri vardır (C, D dizinleri gibi), UNIX ve Linux sistemlerde ise tek bir kök dizin vardır. Diğer tüm disk bölümleri veya aygıtlar kök dizinin altında birer dosya olarak yer alırlar. Bu durum Windows kullanıcılarının ilk anda anlamakta en çok zorlandıkları konudur. Bu nedenle yeni kullanıcılar, belgelerini ve diğer disk bölümlerini nerede arayacaklarını bilemeyebilir.
Pardus gibi Linux temelli işletim sistemlerinde tek bir tek kök dizin vardır. Tüm dosya ve dizinler tüm dosya ve dizinler "/" işaretiyle gösterilen kök dizinden başlayarak hiyerarşik bir şekilde yer alırlar. Sabit disk bölümleri, USB bellek, CD/DVD gibi çeşitli depolama ortamlarına yukarıda anlatıldığı gibi Dolphin dosya yöneticisindeki Konumlar çubuğu üzerinden kolayca erişilebileceği gibi dizin hiyeraşisinde /media ya da /mnt dizinleri üzerinden de ulaşılabilir.
 
pardus4.png





Şekil 4: Ev dizini
Bizler burada yeni bir kullanıcı için gerekli olan temel bilgileri vereceğiz. Dolayısı ile Pardus ve diğer GNU/Linux dağıtımlarında çok sayıda dizin olmasına rağmen bizler sadece birkaç tane temel dizine değineceğiz. 
Kök dizin altında bulunan home dizini içinde, sistemdeki her bir kullanıcı için kullanıcı adını taşıyan bir dizin bulunur. Örneğin /home/hakan altında hakan kullanıcısına ait dosyalar bulunur. Linux dünyasında bu dizinlere o kullanıcının Ev Dizini (Home) denilir. Kullanıcı, sisteme giriş yaptıktan sonra buradaki dosyalara ulaşır ve yapılan tüm işlemlere ait dosyalar burada tutulur. Ayrıca bu yapıda root (sistemdeki en yetkili kullanıcı) hariç bir kullanıcı diğer kullanıcının dosyalarına erişemez. Bu durum GNU/Linux işletim sistemlerinin önemli bir özelliğidir.
8. Gizli dosyalar
Windows'ta olduğu gibi Pardus'ta da normal ayarlar ile göremediğimiz gizli dosyalar vardır. Pardus'ta gizli dosyaları görüntülemek için Dolphin dosya yöneticisinde Görünüm > Gizli Dosyaları Göster yolu izlenir. Eğer bir dizin ve altındaki tüm dizinler için gizli dosyaları görünür hale getirmek istiyorsak ya da bilgisayardaki tüm dizinlerdeki gizli dosyaları görünür hale getirmek istiyorsanız bunun için gerekli ayarlamayı Görünüm > Görünüm Özelliklerini Ayarla yolunu izleyerek gerçekleştirebiliriz. Pardus işletim sisteminde bir dosyayı gizli hale getirmek istediğimizde yapmamız gereken tek işlem dosya adının önüne nokta (.) koymaktır. Örneğin .kitap.txt adına sahip bir dosya Pardus işletim sisteminde gizli bir dosyadır. Ve bu dosya ekranda gözükmeyecektir.
9. Program kurulumu
Pardus ile çalışırken ihtiyacımıza bağlı olarak yeni bir program kurmak isteyebilir veya işimize yaramayacağını düşündüğümüz bir programı bilgisayarımızdan kaldırmak isteyebiliriz. Öncelikle şunu belirtmek faydalı olacaktır. Windows ortamında kurulan bir paket Pardus ortamında çalışmayacaktır. Çünkü Pardus işletim sisteminin mimarisi Windows’tan ve diğer birçok işletim sisteminden tamamen farklıdır. Dolayısı ile Pardus işletim sisteminde bir program kurmak için Pardus işletim sistemine uyumlu olan paketi indirmek ve kurmak gerekecektir. Ayrıca Pardus işletim sisteminde kullanabileceğimiz hemen hemen tüm programlar depo adını verdiğimiz ve internet ile erişebileceğimiz paket sunucularında tutulmaktadır.

Pardus'ta paket (yazılım) kurma, güncelleme ve kaldırma işlemleri Paket Yöneticisi aracılığıyla yapılır. Paket Yöneticisi Pardus'un yazılım depolarında arama yaparak bulduğumuz paketleri kurmamızı, bilgisayarımızda var olan paketlerin yeni sürümleri çıkmışsa güncellememizi ve gerek duymadığımız yazılımları bilgisayarımızdan kaldırmamızı sağlar.
Paket Yöneticisine birkaç farklı yoldan ulaşabilirsiniz. Biz burada iki tanesine değineceğiz.

• Pardus menüsü > Uygulamalar > Sistem > Yazılım Ekle ve Kaldır yolunu izleyerek,
• (Alt + F2) yaparak açılan kutucuğa paket yöneticisi yazarak ulaşabiliriz.
Bu bölümden daha önce de belirttiğimiz gibi yeni bir paket kurabilir, var olan bir paketi güncelleyebilir veya sistemimizden tamamen kaldırabiliriz.
 
pardus5.png









 


Şekil 5:Paket Yöneticisi
Ayrıca şunu da belirtmekte fayda vardır. Wine adını verdiğimiz ücretsiz bir uygulama ile Windows işletim sistemleri için hazırlanmış .exe uzantılı programları Pardus işletim sistemi üzerine kurabiliriz. Bazı programlar bu işlem ile sağlıklı bir şekilde kurulup kullanılabilirken bazı programlarda çeşitli kurulum veya çalışma sorunları meydana gelebilmektedir.
10. Pardus Sistem Ayarları
Sistem Ayarları, KDE'nin denetim ve ayar merkezi arayüzüdür. Pardus'ta Sistem Ayarları, hem KDE'nin ayar modüllerini hem de Pardus'a özgü sistem yönetim araçlarını bünyesinde barındırmaktadır. Pardus 2008 ve önceki sürümlerde kullanılan TASMA kontrol merkezi, Pardus 2009'da yerini Sistem Ayarlarına devretmiştir.
Sistem Ayarları ile klavye/fare ayarlarından ekran kartı yapılandırmaya, sisteme yeni kullanıcı ekleyip çıkartmaktan açılış ayarlarına, pencere temasından simge seti değiştirmeye kadar akla gelebilecek her türlü yapılandırma işlemleri gerçekleştirilebilir. Ayrıca yazılımın arayüzünde bulunan arama kutucuğu kullanarak istenilen ayar modülüne kısa yoldan ulaşabilir.

Sistem Ayarları'nı açmak için aşağıdaki yollardan biri takip edebilirsiniz.

• Pardus Menüsü > Bilgisayar > Sistem Ayarları yolu izlenerek,  Klasik menü biçimi kullanılıyorsa Pardus > Ayarlar > Sistem Ayarları yolu izlenerek ulaşılabilir.
• Klavyeden (Alt + F2) tuşlarına basılarak açılan kutucuğa sistem ayarları yazılarak ulaşılabilir.
11. Pardus Ağ Ayarları
Ağ Ayarları programı, bilgisayarınızdaki ağ bağlantı donanımını kullanarak (ADSL ve 3G üzerinden) İnternete, yerel ağa veya kablosuz ağlara bağlanmanıza olanak sağlar. Bu araca Sistem Ayarları üzerinden erişebilirsiniz.
 
pardus6.png









 


Şekil 6:Ağ Ayarları
Ağ yöneticisini KDE masaüstünden kolayca yönetmek amacıyla Ağ Yöneticisi Programcığı adlı bir plasma programcığı geliştirilmiştir. Bunu masaüstüne veya panellere ekleyerek ağ ayarları görevlerine daha hızlı erişim sağlayabilirsiniz.

İnternet ve E-posta Yönetim Programlarını Kullanmak

İnternet’e girmek için tarayıcılar kullanılır. Tarayıcıların en popüler olanları Internet Explorer ve Google Chrome’dur. İnternet’e girmek için bu tarayıcılardan biri açılır, adres çubuğuna gitmek istediğimiz web adresi yazılır. Eğer tarayıcının arama özelliği varsa arama yaparak da taramaya başlanılabilir. Ana sayfayı değiştirmek için Internet Explorer ’da Seçenek, Araçlar ya da disk simgesine tıklanır İnternet Seçeneklerine girilip Giriş sayfasının altındaki kutuya ana sayfa olmasını istediğimiz site ya da siteler yazılır Google Chrome’da sağ üstteki menü simgesine tıklanır ordan Ayarlara girilir başlangıçta başlığının altında ki “Belirli bir sayfayı veya sayfaları aç.” seçilir Sayfaları ayarlaya girip ana sayfa olmasını isteğimiz web site yazılır. 

Sunu Hazırlama Programını Kullanmak

Merhabalar anlatıma geçmeden önce şunu belirtmek isterim ki bizim kullandığımız sunu programlarının başında Microsoft Power Point gelmektedir.Zaten farklı işletim sistemi kullanan var ise de mantık aynı. Bizler Power Point ile resim dosyaları sunma, ses ve video yayınlama gibi bir çok işi gerçekleştirebiliriz. Power Point programını çalıştırmak için sırasıyla Başlat–->Tüm Programlar–->Microsoft Office–->Microsoft Office Power Point yolunu izleriz. Power Point programının arayüzü aşağıdaki gibidir. Sunu ve slayt kavramları birbirinden farklıdır.

Elektronik Hesaplama Programını Kullanmak | Elektronik Tablolama

Diğer bir adı da "Excel" olan bu programı çalışma alanına girilen veriler üzerinde hesap yapma , verileri tablolara dönüştürme,  tablolar içindeki verileri grafiklerle destekleyebilme, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme özelliğine sahip; tablolama, grafik oluşturma veri yönetimi ve hesaplama amaçlı kullanılan Office paketinin en çok kullanılan programıdır. Bu programla matematiksel işlemlerin yanı sıra grafik oluşturma, hücreleri biçimlendirme gibi özellikleri de kullanılabilir.

Kelime İşlem Programını Kullanmak

Kelime işlem programlarında metinler ve sözcükler genellikle klavyeden girilir. Klavyeden girilen tüm bilgiler bilgisayar ekranında görsel olarak izlenebilir. Ekranda görülenler o anda bilgisayarın ana belleğinde geçici olarak yer alır. Ana bellekteki yazıları yardımcı bellek olarak  betimlenen disk veya disket birimlerine, dosya adı verilerek kaydetmek gerekir. İşte o anda , ana bellekte olan veya daha önceden manyetik ortama kaydedilen dosyaların istenildiği zaman kağıda dökümleri alınabilir. Kelime işlem programlarının işlevi genelde daktilonun işlevine benzer.

Temel Algoritmalar Yapmak

Bir program taslağı hazırlamak için atılması gereken ilk adım, oluşturacağımız programın çıktısını tam olarak ne olduğunu belirlemek programın oluşturulma amacına ve bir bakıma programdan ne elde edilmesi gerektiğine karar vermektir. İkinci adım ise, elde etmek istediğimiz veri için gereken girdileri tespit etmektir. En son adım, girilen verilerin hangi işlemler vasıtasıyla bizi çıktıya götüreceği belirlemektir. Bu işlemler genel olarak matematiksel problemleri çözme yöntemine benzer İşin içine bazen matematikte girer. İnşallah faydalı olmuşumdur. Kolay gelsin :)

Veri Yapılarıyla Program Yazmaya Hazırlık Yapmak

Mesela birkaç tane değişken ile küçük programları idare edebilirsiniz. Programlama da uzun ve benzer bilgilerle dolu değer listelerin oluşturulması "dizi-array" ile yapılır. Veri yapısını aşağıdaki gibi ayrı değişken yapabileceğiniz gibi...

Ad1="Erdem"
Ad2="Ömer"
Ad3="Murat"   Bunun yerine dizi kullanarak , tek değişken ile şu şekilde yapabilirsiniz

Adlar="Erdem,Ömer,Murat,Güngör, Gökhan, Güngör ,Cansu"

Alt Programlar ve Dosyalarla Çalışmaya Hazırlık Yapma

Arkadaşlar bilgisayarınızda var olan ve yazılan programlar genellikle bellek ve disk gibi kaynakları en az tüketebilecek biçimde olan, hızlı çalışan ve az kod yazılarak yapılmış programlardır. Basit programları çoğu kişi rahat okur ve anlar. Program büyüdükçe karmaşık hale geleceği için en baştan planlı hareket etmek çok önemlidir. Sonralarda zaman kaybı olmaması için önceden önlem almamızda fayda vardır. Hikaye veya roman yazar gibi, plansız olarak yazılmamalıdır. Basit şekilde çalışması sağlanan programa yeni eklentiler yaptıkça program karışık ve anlaşılmaz bir hal alır.

Akış Diyagramını Kullanmak

Akış diyagramları problemleri şekiller yardımıyla ifade edilmesidir. Çözülmesi gereken problem için izlenen her bir adımı belli şekiller ile ifade ederek daha anlaşılır hale getirmek için uygulanır. Standart akış diyagramı şekilleri olsa da , akış diyagramı hazırlayan kişi kendi isteği üzerine aynı işi yapan şekiller de kullanabilir.

Bilgisayarda Program Yazmaya Hazırlık Yapmak

Merhaba arkadaşlar bu gibi işlemler için gözünüzü o kadar korkutmanıza hiç gerek yok aslında sadece yapmanız gereken sabırlı ve birazcık da azimli olmanızdır. Ekranın ortasında mesele beldenizin adını yazmanız için uzun uzun planlama yapmanıza gerek yoktur. Ama çok karışık programları bilgisayarınıza aktarmadan önce , kağıt üzerinde planlama yapmanız gerekebilir. Programı tasarlarken ilk düşünmemiz gereken "Hangi dili kullanacağım" demeniz değildir. Programdan ne istediğinizi tam olarak da bilirseniz ,hangi dili kullanacağınıza kolayca karar verebilirsiniz. Tek dili aramak yerine ,değişik dilleri göz önünde bulundurunuz. Güzel projelere imza atmanız dileğiyle :)

İşletim Sisteminin Denetim Masasını Kullanmak

Söyleyeceklerimi adım adım sizlerde uygulayın. Denetim Masasını açmak için ilk önce başlat tıklayın ve sonra denetim masasını tıklayın .Bilgisayarınız, daha iyi tanıdığınız başlat menüsünü kullanan klasik görünümünde ayarlanmış ise başlat menüsünü  tıklayın ve ayarları seçin , sonra denetim masasını tıklayın. Denetim masasını ilk defa açtığınızda , kategorilere göre düzenlenmiş, en sık kullanılan denetim masası ögelerinin bazılarını görürsünüz. Kategori görünümündeyken denetim masasındaki bir öge hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz , mouse imlecini simgenin veya kategori adının üzerinde tutup görüntülenen metni okuyun. Bu ögelerden birini açmak için, simgesini veya kategori adını tıklayın. işlem bu kadar dostlar.

Sürücü ve Yardımcı Programları Yüklemek | Driver Yükleme

Öncelikle Başlat-->Bilgisayarım--> Özellikler-->Aygıt Yöneticisine girin. Sürücüsünü yüklediğiniz aygıtın türüne çift tıklayın. Sürücüsünü yüklediğiniz aygıtın adına çift tıklayın. Sürücü sekmesi-->Sürücüyü güncelleştir seçeneğine tıklayın. Daha sonra listeden veya belirli bir konumdan yükle-->ileri seçeneklerini takip ederek tıklayın. Gözat'a tıklayın ve sürücü dosyalarını önceden kopyaladığınız eri bulun. Uygun sürücünün adı göründüğü ileriye tıklayın .Sona tıklayın ve bilgisayarınızı yeniden başlatmaya bırakın. Eminim işleminiz sorunsuz olarak gerçekleşecektir. Kolay gelsin :)

İşletim Sistemini Bilgisayara Kurmak | Format Atma

Arkadaşlar öncelikle ilk işimiz XP ve WİN7 Artık hangi CD varsa bilgisayarımıza takıyoruz. Bilgisayarı yeniden başlatıyoruz. Eğer bilgisayar yeniden başlattığımızda ekrana "CD'den ön yükleme yapmak için bir tuşa bas" yazısı çıkıyorsa sorun yok demektir. Gelmiyorsa BİOS ayarlarından CD ROM'u birinci aygıt olarak belirtmeliyiz. Bazı BİOS'larda bu ayar Advenced sekmesinin altında olabilir ve tercihi yukarı taşımak değil de başında 1 st yazacak şekilde ayarlanmalıdır. Tercihimizi yuları taşımak için "+" tuşunu kullanın ve CD ROM birinci öncelik yapın. BİOS'dan korkmayın yalnız yanlış bir şey yaptığınızı düşünürseniz çıkarken kaydetmeyin eğer yanlışlıkla kaydederseniz "F9" a basın ayarlarınızı ilk ayarlara dönüştürür. Bunu yaptıktan sonra adımları ilerlemeniz size yardımcı olacaktır. Kolay gelsin ,İnşallah sorunsuz bir iş çıkarırsınız.

İşletim Sisteminin Yönetimini Yapmak

İşletim sisteminin yönetimi şu şekilde yapılır. İşletim sisteminin dosya yönetim bölümü, ikinci belleğe ait olan yönetim verisi ile ilgilidir. Mantık kurallarıyla da ilgili ikinci bellekteki veri parçaları çoğunlukla dosya adındaki yerlerde düzenlenir. Bir dosya çalıştırılabilir bir programı veya işletim sistemi için komutları içerebilir. Dosya Yönetim Sistemi bütün yöntemi belirli dosya çalışma araçlarını kullanıcılardan gizlemeye yarar ve adlandırılan dosyaların bir örneğini basit bir özetle sağlanmalı.

Görüntü İşleme Cihazlarının Bağlantısını Yapmak

Anlatılabilecek en basit anlamıyla anlatıyorum arkadaşlar. Doğru donanıma sahip olduğunuz sürece barkod okuyucularının tüm bilgisayar yazılımlarını kullanabilirsiniz. Barkod okuyucuları çeşitli ara yüzlerele bilgisayara bağlanır. PS/2 girişini ve ya RS232 ve USB gibi klavye girişi dışındaki bir başka portu kullanan bağlantı çeşitleri vardır. Doğrudan klavye girişini kullanan barkod tarayıcıları bilgiyi kalvyenin kullandığı karakter kodlamasında gönderdiği için herhangi uygulamada sanki klavye kullanıyormuş gibi kullanabilirsiniz.

Bilgisayar Yazıcılarının Bağlantısını Yapmak

Arkadaşlar ilk olarak yazıcının kapağını açın ve çalıştırın. Kapağı açtığınızda kartuş yuvalarının hareket ettiğini göreceksiniz. Yeni nesil yazıcıların hemen hepsi iki kartuş yuvasına sahiptir. Küçük yuvaya siyah mürekkep, diğerine ise renkli mürekkep kartuşu yerleştirilmelidir. Başlamadan önce hem bilgisayarın hem de yazıcının kapalı olması gerektiği unutulmaması gereken hususlardan birisidir. Kablonun bir ucunu yazıcıya takıyoruz ve jak sabitleyicilerin yardımıyla yuvaya sabitleyin. Kablonun diğer ucuna bilgisayarın arkasında bulunan paralel girişe yerleştirin ve jakın yanındaki vidaları sıkın.

bilgisayar ekranlarının bağlantısını yapmak

Temelde monitörün beslenmesi gerekmektedir. Monitörün bir güç kaynağı tarafından beslenmesi gerekmektedir.  Bu besleme işini ise 2 farklı yöntem ile gerçekleştirilebilir. Birincisi elektrik ile güç vermek diğeri ise kasadan güç vermektir.
İlk olarak güç kaynağından güç vermek için monitörü elektrik prizine bağlanır. İkinci yöntem ise monitörü uygun bir bağlantı kablosuyla bilgisayar kasasının arkasında bulunan elektrik girişine bağlamak ve gerekli gücü bu şekilde temin etmektir. Güç kablosunun dışında, monitörün bilgisayardan gelen video sinyallerini alması ve onları görüntülemesi için kullanılan farklı bir kablosu daha vardır. Bu kablo, ekran kartına bağlanır. Kabloların bağlantısını yaptıktan sonra bilgisayarı açıp kontrol edilir. Eğer monitördeki görüntüler bozuk ise yani görüntü net olmayabilir, görüntü gidip gelebilir vs. kabloların bağlantısında hata yapılmış olabilir veya kablolar yerine iyi oturmamış olabilir.

Bilgisayarın İlk Açılışını Yapmak

Bilgisayarınızı açtığınızda elektrik akımı CPU (işlemci) ünitesine gider. Orada bilgisayarın önceden kullanılan bilgilerini siler. İşlemci elektrik akımı tarafından uyarıldığında ROM'da yer alan BIOS yazılımını RAM'a yükler ve aktif hale sokar. BIOS programı kendi içinde kayıtlı bilgilerden , önce kendini ve POST programını denetler. Daha sonra System Bus'a sinyal göndererek devrelerinin görevlerini yapıp yapmadığını denetler. POST testi , bundan sonra bilgisayarın ekran görünümünü kontrol eden video sinyallerini ve ekran kartının hafızasını test eder ve bu andan itibarem ekranımız görüntü vermeye başlar. İnş. faydalı olmuştur.

portları anakarta monte etmek

1. PS/2 Fare Portu: Yeşil renkte olan bu port, PS/2 fareler içindir. PS/2 portu fare ve klavye için 2 adet üretilmiş 6 pinli konektörden oluşan, düşük hızlı bir seri porttur. 1984 yılında IBM tarafından tasarlanmıştır. mor olan klavye için yeşil olan fare içindir. Bu portlara bilgisayar açıkken bağlantı yapılması durumunda bilgisayar ana kartına zarar verilebilir.
2. Paralel Port: 25-pin’li port konnektörlere yazıcı, scanner ve diğer aygıtların takılabilir.  Bu portun bir pini bir seferde 8 bit veri gönderebilir. Paralel port, seri port gibi yerini USB’ye bırakmaya başlamıştır. Doğabilecek sorunlardan kaçınmak için uzunlukları 6 metreyi aşan kablolar kullanılmamalıdır. Hedef aygıt sadece PC tarafından gönderilen komutları işlemekle kalmaz PC’ye kendisi de veri gönderebilir.
3. LAN Portu: Yerel alan ağlarında ağa bağlanmak için kullanılır.
4. Ses Girişi: Açık mavi renkte olan bu porta teyp, CD, DVD çalar ya da diğer ses
kaynakları bağlanabilir.
5. Ses Çıkışı: Açık yeşil renkte olan bu porta kulaklık, hoparlör takılabilir.
6. Mikrofon Girişi: Pembe renkte olan bu porta mikrofon takılabilir.
7 ve 8. USB Port:USB cihazlar yeni yeni yaygınlaşmaktadır. USB portlara neredeyse her
tür harici cihaz bağlanabilir. Özelliği, seri ve paralel portlara göre çok daha hızlı olması ve
USB aygıtlar üzerindeki yeni USB portları aracılığı ile uç uca çok sayıda cihazın zincirleme bağlanabilmesidir. Veri transfer etmek için tasarlanmış bir protokol çerçevesinde, seri olarak bilgi transferi için üretilmiştir. RS232 seri portlara göre hızlı fakat Firewire portuna göre yavaş olan USB portlarının 1.0, 2.0 gibi versiyonları mevcuttur. RS232 portuna sadece 1 adet cihaz
takılabilirken USB portuna 127 farklı cihaz takılabilir. Bu işlem USB portuna USB (Çoklayıcı) takılarak yapılabilir.
9. VGA Port: PC bilgisayarlar için standart haline gelen VGA monitör portu vasıtasıyla bilgisayarda işlenen bilgilerin monitörlerde görüntülenmesi sağlanmaktadır. Ekran kartı üzerinde veya ana kart üzerinde bulunan porta monitör bağlanmaktadır. Uygun monitör görüntüsü için işletim sisteminde belirtilen ekran tazeleme oranı, çözünürlük ve renk derinliğine göre ekran ayarlamaları yapılır. Yanlış yapılacak olan çözünürlük ve tazeleme frekansı ayarlaması monitörün görüntüsünü bozabilir.
10. Seri Port: Bu 9-pin’li COM porta seri aygıtlar bağlanabilir. Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim,her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir ara yüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlamaktadır.
11. PS/2 Klavye Portu: Mor renkte olan bu porta klavye bağlanır.
.Ana kart üzerinde kasa içinden ulaşılabilen portlar da bulunur. Bunlar genel
olarak iki adet IDE portu, bir disket sürücü portu, ana kart ile bütünleşikse SCSI
portudur. Bu portlara takılan yassı kablolar aracılığı ile ana kartımıza sabit disk,
CD sürücü, CD yazıcı, disket sürücü gibi dahili cihazları bağlarız. Bir IDE
portuna bağlı kabloya, üzerindeki iki konnektör aracılığıyla iki cihaz bağlanabilir.
12. Modem Portu: Modemler aracılığıyla uzaktaki bir bilgisayarla PSTN Telefon hattı üzerinden bağlantı kurmamızı sağlayan yapıdır. Bu port genellikle internete bağlanmak için kullanılmaktadır. Bu portlara normal ev veya işyeri telefonları paralel olarak bağlanabilir. Yalnız ADSL desteği olan hatlarda splitter üzerinden bu bağlantının yapılması gereklidir.

İç donanım sürücülerinin monte etmek

İç donanım sürücülerinin monte edilmesinde belli başlı bazı kurallar vardır. Bu kurallardan bazıları şu şekildedir. İç donanım sürücülerinin montesi edilirken en başta unutulmadan yapılması gerekecek olan şey vücudun topraklanmasıdır . Bu sayede vücuttaki fazla yükler boşaltılır. Eğer bu üzerimizdeki elektriği toprağa aktaramazsak kasa içinde bir yere örneğin ana karta falan dokunduğumuzda kısa devre yapabilir. Diğer bir önemli husus ise sürücünün takılacağı yerin dişlerinin aynı olması ve ters takılmamasıdır. Aksi takdirde narin o dişler kırılabilir.

genişleme yuvası kartlarını monte etmek

Bilgisayarlarda kullanılan donanımları, harici ve dahili olmak üzere iki farklı gruba ayırılır. Harici donanımlar kasanın dışında kullanılırlar ve bağlantı için USB ya da seri bağlantı noktalarını kullanırlar. Dahili donanımları ise ana kart üzerindeki slotlara takılır.
Kasanın arka kısmında bulunan ve ince şeritler görünümünde olan boşluklara ise “genişleme yuvası” denilir ve bu yuvalar, slotlara takılı olan dahili donanımların dış bağlantılarını yapmak için kullanılır. Her kasa modeli, farklı sayılarda genişleme yuvasına sahip olur. Yonga seti iki veriyolu arasında bir bölücü görevi üstlenir. Hız farkının etkilerini, beklemeler ve özel depolama alanları yardımıyla giderir. Ana kart hızından bağımsız olarak genişleme yuvaları standart bir hızda çalışır.

işlemciyi anakart üzerine monte etmek

İŞLEMCİYİ MONTE ETMEK

Önce işlemciyi sokete oturtulur. Bunu yapmak için soketin kenarında görülen anahtarın kaldırılması gerekir. Eğer işlemcinin alt bölümüne bakar bir köşede bir iğnenin eksik olduğunu görülmektedir. Bu köşeyi soketin üzerindeki eksik delikli köşeye denk getirilmektedir. Bu köşe işlemcinin yanlış takılmasını engellemek için konmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta işlemciyi sokete girmek için hiç bir şekilde zorlamamaktır. Eğer işlemcinin yönünün düzgün olduğundan emin olmamıza rağmen işlemci sokete oturmuyorsa büyük ihtimalle iğnelerinden biri eğrilmiş olmasıdır. Eğer bu tür bir durum söz konusu ise eğik iğneyi tornavida veya pense ile düzleştirilmesi gerekir. İşlemciyi oturttuktan sonra anahtar kapatılmaktadır.

Ana Kartı Kasa İçine Monte Etmek

Ana kart  üzerinde işlemciyi ve ram İşlemci fanını taktıktan sonra ana kartı monte etmeye geçilebilir. Ana kartın  yan  tarafındaki kapağı açarak hazırlanan ana kartı takacağımız yere ana kartı tutturmak için vida yuvalarına takılır. Vida yuvalarını takdıkdan  sonra  PS2 usb  seri ve port geleceği yere ana kart kutusundan çıkan arka panel korumasına takılır. Taktıktan  sonra  ana kartın delikleri vida yuvalarının üzerine gelecek şekilde ve aynı zamanda işlemci yukarıda kalacak şekilde oturtup vidaları sıkarız. İlk güç girişleri Ana kartı besleyen işlemciyi Besleyen(12V) ATX Girişleri takılır. Sonra Hard disk bağlamada IDE ise IDE ucunun bir ucunu kasaya diğer ucunu diske takarız sonra güç beslemesi yapılır sata ise Hard disk  aynı şekilde Satanın bir ucunu kasaya diğer ucunu diske takarız. sonra ön panel kablolarını takma Yani reset swich power swich power led Hard disk led sound (Ses) Girişleri Genelde ana kartın sağ alt Köşesinde bulunur.

Bellek Modülleri Ana Kart üzerine Monte Etmek

Modül yuvaya hafif açılı olacak şekilde yerleştirilir. Eğer modülü yuvaya sokmada sorun varsa, modülü ve yuvayı kontrol etmemiz gerekir. Modüldeki çentiğin yuvadaki plastik hat ile aynı hizada olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Modülü yuvaya takarken fazla bastırmamalıyız Eğer fazla güç kullanırsa modül ve yuvanın bozulmasına sebep olunabilir. Modülün yuvaya oturduğundan emin olduktan sonra modülü hafifçe yukarı çevirerek yuvanın iki yanındaki klipslerin “klik” sesi çıkararak kapanmasını sağlamalıyız.
Günümüzde kullanılan bilgisayarlar, aşağıda belirtilen bellek modülleri standartlarına uygun yuvalara sahiptirler:
Bunlar:

2 Aralık 2014 Salı

Açılış.

Merhaba;

   Arkadaşlar oyunlar ve diğer hertürlü şeylerde size yardımcı olmak için olurşturdum.Oyunlar,Staj işleri, bilgisayar sorunları,oyun hileleri herşey için. cesuryurekailesi